07.08.2021 | 9:33
Второ злато за България! Стойка Кръстева стана олимпийска шампионка
Боксьорката ни победи туркиня на финала в Токио
Стойка Кръстева

България има втори олимпийски шампион в Токио! Това е боксьорката Стойка Кръстева, която триумфира в категория до 51 килограма срещу първата в света Бусе Чакъроглу (Турция) с 5:0 съдийски гласа (30:27, 30:27, 29:28, 30:27, 30:27).

Първата титла ни донесе каратистката Ивет Горанова. България има вече пет медала от игрите в японската столица, всичките донесени от дами – сребро на Антоанета Костадинова в спортната стрелба и два бронза за боркините Тайбе Юсеин и Евелина Николова.

Така Стойка Кръстева се нареди във вечната слава на българския, световния и олимпийския бокс. Тя донесе първо злато за женския ни бокс в историята. И пета титла за най-мъжкия спорт. Родената в Добрич българка постави името си редом до легенди като Георги Костадинов (Мюнхен 1972), Петър Лесов (Москва 1980), Ивайло Маринов (Сеул 1988) и Даниел Петров (Атланта 1996), които преди нея стъпиха на олимпийския връх.

Това безспорно е най-големият успех в кариерата на Стойка Кръстева. Тя има спечелени още две европейски титли, както и два сребърни медала от световни първенства и още един бронз от континенталната сцена. Освен това е 7-кратна шампионка на България и два пъти носител на Купа „Странджа“.

Снимка: БОК, Костадин Андонов, Start-photo

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране