12.07.2023 | 23:04
Денков: Усещам известно лицемерие и обвинение защо изпращаме такъв пакет военна помощ
Зеленски вече е равноправен на останалите лидери от НАТО, каза премиерът

Лидерът на Украйна вече е равноправен на останалите в НАТО и дори може да свика заседание на военния блок, ако е необходимо. Това заяви премиерът Николай Денков след края на двудневната среща на върха на алианса във Вилнюс. Като най-важно от форума той определи създаването на съвета “Украйна – НАТО”, който поставя Володимир Зеленски на масата наравно с всички останали държавни ръководители.

По думите на Денков Украйна спешно се нуждае от военна подкрепа, но по-важна е начертаната политическа перспектива. Той допълни, че всички лидери са били единодушни, че Киев ще стане член на НАТО в първия възможен момент. И допълни, че на срещата е взето решение да се премахне т. нар. План за действие за членство на Украйна. “Тъй като те са изминали много от стъпките и се смята, че това е излишна процедура за тях, което опростява начина на приемане”, посочи Денков и уточни, че вместо в два етапа остава само един за членство.

“Вторият военен пакет за Украйна вече е в подготовка. По съдържание и обем е подобен на първия. Специално искам да подчертая, че усещам известно лицемерие и обвинения защо изпращаме такъв пакет”, коментира още премиерът.

Той подчерта, че е важно помощта да стигне навреме. “Тя е съобразена с това, от което се нуждае Украйна. Но принципът е следният – те дават списък с това, което ги интересува. Ние

гледаме какво е необходимо за нашата армия

Оставащото можем да изпратим”, добави Денков.

“България е предприела мерки за адаптиране на отбранителната индустриална база, за да отговори на новите изисквания и за да подкрепи усилията на Украйна да надделее във войната”, пък заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, който също бе на срещата на върха.

На свой ред Володимир Зеленски приветства НАТО за решението да осигури път на Украйна към членство в алианса, щом приключи войната с Русия. Той благодари за дадените гаранции за сигурност и ги определи като важен сигнал за бъдещето на военния блок. С това президентът демонстрира, че ще преодолее липсата на ясен график за присъединяване, която го разгневи още преди началото на двудневната среща на върха на алианса във вторник.

Генералният секретар на военния блок Йенс Столтенберг пък заяви, че Украйна е

по-близо до НАТО от всякога

“Днес се срещаме като равни. Очаквам с нетърпение деня, в който ще се срещнем като съюзници”, коментира украинският лидер. И допълни, че най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в алианса.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак пък обеща на Киев повече боеприпаси за танкове и десетки допълнителни бойни, разузнавателни и други превозни средства. Лондон също така отпуска още 50 млн. паунда за ремонт на оборудване и ще помогне за създаването на нов рехабилитационен център за ранени украински войници.

Преди срещата си с американскиялидер Джо Байдън Зеленски заяви, че ще поиска от САЩ да предоставят ракети с голям обсег на Украйна, както вече направиха Франция и Великобритания, което обаче разгневи Русия и я амбицира да засили атаките си през последното денонощие.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране