21.10.2023 | 11:15
Министър Тагарев: Русия носи най-много рискове за нашата страна (ВИДЕО)
"Засилили сме бдителността за терористични атаки у нас"

България е засилила бдителността си по отношения на риска от терористични атаки заради конфликта между „Хамас” и Израел. Това заяви в студиото на “Събуди се” по NOVA министърът на отбраната Тодор Тагарев.

„Към момента няма такива индикации в нашата страна”, подчерта той.

По думите на военния министър нито НАТО, нито България планира да вземе страна в конфликта в Близкия изток.

“Случващото се е проява на мащабен тероризъм срещу една демократична страна, която иска да живее в мир и спокойствие, и да се развива икономически. За съжаление, това е хибридна атака в най-чист вид. „Хамас“ е едновременно привидно демократично избрана сила, управляваща палестинците в ивицата Газа, и в същото време – терористична организация. Отговорът срещу такива атаки е изключително сложен. Не смея да правя прогноза за изхода от тази война”, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод сраженията между Израел и терористичната палестинска групировка „Хамас“ в Близкия изток.

В тази връзка министърът увери, че пряка заплаха за България няма.

“Вероятността да се засилят бежанските потоци към нас е много малка. Службите ни следят как се развива конфликтът там. Взимат се мерки този конфликт да не намери някакво странично проявление от поддръжници на едната или на двете страни на наша територия. По тази причина е засилена бдителността както у нас, така и в други европейски страни”, каза още министър Тагарев.

По думите му в момента на границата ни с Турция, освен служители на МВР, има и над 400 военнослужещи от армията и подчерта, че „със или без Шенген, ние сме готови да защитим своята граница“.

По темата с членството на България в Шенген Тодор Тагарев коментира, че разделенията между държавите-членки не са в интерес на ЕС и напомни, че българската страна отдавна е изпълнила всички критерии за влизане в Шенгенското пространство.

Военният министър отчете, че най-много заплахи за нас като държава и като цяло за евроатлантизма носи Руската федерация.

От интервюто на военния министър стана ясно, че Украйна е поискала допълнителна военна помощ от нас, най-вече системи за противовъздушна отбрана.

Нашите възможносит са ограничени, но търсим варианти. Нашата помощ за Украйна се състои основно от боеприпаси. Все пак, ако имаме възможност, можем да предоставим някои стари системи на Украйна, но тук изобщо не говорим за С-300 или аналогични системи, подчерта министър Тагарев.

За решението на Москва да изпрати руски изтребители МиГ-31, въоръжени с ракети „Кинжал“, да патрулират за постоянно над Черно море военният министър обясни, че Русия от няколко години извършва такива дейности и не е нещо ново. Според него Кремъл търси по-скоро пиар ефект за вътрешнополитическа употреба.

В края на разговора министър Тагарев заяви, че няма намерение да подава оставка въпреки настойчивите призиви на опозицията. А на въпрос дали ще остане на поста си и когато Мария Габриел стане премиер, той отговори, че всичко е въпрос на разговори.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране