10.11.2022 | 10:24
Окончателно: 6 г. затвор за Десислава Иванчева! Показа как я отвеждат (ВИДЕО)
Приятели, заминам за затвора в Сливен!, написа във "Фейсбук" бившият кмет на "Младост"

Бившият кмет на столичния район “Младост” Десислава Иванчева ще лежи 6 години в затвора, след като Върховният касационен съд излезе с окончателна присъда по делото й за подкуп и изнудване. То беше образувано след показния й арест през 2018 г.

За присъдата съобщи самата Иванчева в профила си във Facebook тази сутрин. През ноември миналата година тя роди дете, но и това не промени решението на съда.

“Приятели, осъдена съм на 7 години. След 30 минути заминавам за затвора в Сливен”, написа тя. Според решението на ВКС, което предстои да бъде публикувано, нейната присъда е 6-годишна.

Осъдените като помагачи Биляна Петрова и Петко Дюлгеров получават съответно 5 и 4-годишна присъда.

По-късно Иванчева пусна и няколко видеоклипа, от които се вижда как се подготвя да бъде отведена в затвора и самото отвеждане от полицейските служители. Всичко това се случва пред детето й.

https://www.facebook.com/DIvancheva/posts/674112510742463

 

Припомняме, че Иванчева, някогашната ѝ заместничка Биляна Петрова и соченият за техен съучастник Петко Дюлгеров, бяха задържани в центъра на София на 17 април 2018 г. като от автомобила, в който пътуваха Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани банкноти от евро, дадени от изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин.

Като кмет и заместник кмет на “Младост”, Иванчева и Петрова бяха обвинени, че са принудили Ваклин да им даде подкуп в замяна на издаването на строително разрешение. Ролята на Петко Дюлгеров, който в миналото също е бил кмет на район “Младост”, е била на посредник.

Разследването беше едно от първите, които Специализираната прокуратура проведе по линия на противодействието на корупцията съвместно с КПКОНПИ. По това време ръководител на спецобвинението беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Делото претърпя множество обрати. Според първоинстанционния съд е имало искан, но неполучен подкуп. Наложената тогава присъда на Иванчева беше 20 години лишаване от свобода, за Петрова – 15, а за Дюлгеров – 12.

След това случаят стигна до Апелативния спецсъд. Той определи наказания от 8 години затвор за Иванчева, 7 – за Петрова и 6 – за Дюлгеров. И тримата бяха оставени под домашен арест.

По-късно мярката на Иванчева бе изменена на „парична гаранция” от 10 000 лв. Един от мотивите за това решение на съда беше бременността на екскметицата, която налагаше честото ѝ излизане извън дома.

Днес стана ясно, че последната инстанция – Върховният касационен съд, е постановил 6 години затвор за Иванчева, 5 – за Петрова и 4 – за Дюлгеров.

https://www.facebook.com/DIvancheva/videos/677080493784293

 

https://www.facebook.com/DIvancheva/videos/868474754310881

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране