12.02.2020 | 8:45
Съд за Валери Симеонов! bTV зад Венелин Петков и Хекимян
Телевизията излезе с позиция по скандала

Директорът на “Новини, актуални предавания и спорт” в bTV Венелин Петков обяви, че ще съди зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов (НФСБ).

Тази му реакция е отговор на твърдението на Симеонов пред сутрешния блок на БНТ, че Петков и водещият на Би Ти Ви Антон Хекимян са корумпирани, защото не са дали трибуна на изявления на съдружника на Васил Божков в “Ефбет” Цветомир Найденов за негови престъпни схеми. Преди две седмици Найденов обвини Би Ти Ви и “Дневник”, че не са публикували информация, която им е предоставил за Божков.

Валери Симеонов определи като корумпирани и българите, тъй като “всеки масово го прави”, като посочи даване на подкупи на пътните полицаи, в здравеопазването и др., но изключи себе си от тази категория, “защото съм се изграждал по някакъв друг, различен начин”.

Симеонов каза, че може да посочи и други корумпирани журналисти, но остави без отговор подканване от страна на водещата да ги назове.

Няколко часа по-късно с позиция излезе “БТВ медиа груп”, а Венелин Петков съобщи във “Фейсбук”, че ще съди Симеонов.

“Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда”, написа Петков. В отговор на твърденията на Симеонов, че всеки, разбрал за престъпление, е длъжен да го докладва на разследващите, той посочва, че представените от Цветомир Найденов документи пред телевизията са жалбите му, внесени в прокуратурата две седмици по-рано.

bTV Media Group заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата”, се казва в позиция на медийната компания, публикувана на сайта на Би Ти Ви. От там определят твърденията на Симеонов като безпочвени и напомнят, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация.

В социалната мрежа реагира и водещият на сутрешния блок Антон Хекимян.

“Това петно не стои на моя ревер, г-н Симеонов. За пореден път овластен си позволява да отправя директни обвинения, внушения и заплахи срещу журналисти в национален ефир без никакви основания и доказателства! Нямам притеснения, защото във всяка ситуация следвам принципите на професията”, написа той във “Фейсбук”. “Всеки човек трябва да носи отговорност за думите и действията си, особено когато е зам.-председател на Народното събрание”, казва още водещият.

Цялото изявление на bTV:

“Днес в национален ефир депутатът Валери Симеонов направи безпочвени твърдения относно почтеността на директора на „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Media Group Венелин Петков и водещия на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.

bTV Media Group заявява, че застава твърдо зад своите служители и ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата.

Във връзка с това и с новите неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Цветомир Найденов относно работата на редакцията на bTV, бихме искали да напомним, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация. Журналистите от нюзрума на bTV всекидневно печелят доверието на милиони зрители, защото следват установените в цял свят критерии и принципи на професията. Те информират отговорно, като се основават на факти, независимо от случая и от времето, необходимо за проверка на информацията. Всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно. Подобни изказвания са подвеждащи и рушат разбирането на аудиторията относно същността на журналистиката и нейната роля в обществото.”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране