14.11.2023 | 17:44
Къде са парите? Позлатената от държавата “Арена Бургас” е негодна за спорт
Възложен от ММС одит показва скандални липси на необходимо оборудване

Откритата шумно преди по-малко от половин година нова зала “Арена Бургас” е практически негодна за провеждане на спортни събития. Това става ясно от отговор на Министерството на младежта и спорта до народния представител Антоанета Цонева (ПП-ДБ).

ММС е възложило одит, който да установи какво спортно оборудване е доставено и дали то е годно за провеждане на тренировки и състезания. Резултатите от него са отчайващи и показват, че към момента залата в Бургас може да домакинства безпроблемно единствено състезания по гимнастика.

“Залата в Бургас се оказва един декор. Освен че беше построена след години на забавяне и непрекъснато увеличаващи се милиони левове, сега излиза наяве, че оборудването за основната дейност – спортни прояви, е или неподходящо, или дори неясно в какво състояние, защото стои запечатано в сандъци и кашони”, коментира депутатът Цонева.

Многофункционалната спортна зала в морския град, построена изцяло със средства от държавния бюджет, дочака своето откриване с близо 5-годишно закъснение и почти двойно нараснала цена. Тя беше празнично въведена в експлоатация на 18 май 2023 г.

Мултимилионната инвестиция в “Арена Бургас” започна с първа копка на 14 декември 2014 г., когато планираната стойност на залата беше 38,4 млн. лв. със срок за изпълнение до края на 2018 г. След неколкократни отлагания на завършването и отпускане на нови и нови суми през бюджета на спортното министерство от правителствата на ГЕРБ, размерът на държавния разход достигна 63,8 млн. лв.

В началото на 2022 г., когато ресорен министър беше Радостин Василев (ИТН), беше направен опит за допълнително финансиране с още 15 млн. лв. за “довършителни работи”, но това перо беше блокирано при встъпване в длъжност на служебното правителство миналия юли. Въпреки това крайната цена е с 25,4 млн. лв. над прогнозната, а срокът за изпълнение закръгли 100 месеца при планирани 48.

Още при откриването на залата от президента Румен Радев и тогавашния служебен спортен министър Весела Лечева стана ясно, че за мача на баскетболния “Черноморец” срещу “Рилски спортист” от плейофите на първенството се използват старите кошове от клубната зала “Бойчо Брънзов”. Одитът на оборудването показва, че новата зала не може да приема състезания нито по баскетбол, нито по волейбол, нито по лека атлетика. Нещо повече – пистата за лека атлетика изобщо я няма.

Одитът на ММС отчита, че изготвените при поръчката технически спецификации са непълни или неточни, поради което част от доставеното оборудване не може да се използва за международни състезания. “Констатирани са пропуски в сключения договор относно неговия обхват и критерии за избор на спортно оборудване. Пропуските оказват негативно влияние върху резултатите от изпълнението на договора за доставка на спортно оборудване”, се казва в доклада.

Договорът за доставка на оборудване е изпълнен по документи, а оборудването е прието без забележки. Одитният екип обаче е установил, че процедурата по приемането на оборудването е изпълнена формално. Няма разопаковане, преглед и първи монтаж и така не е спазено условието за окончателно плащане. Въпреки това, според доклада, към 15 юни 2023 г. цялата договорена сума е изплатена на изпълнителя.

Експертите излизат със становище, че за лека атлетика, волейбол и баскетбол е необходимо допълнително оборудване. А залата беше построена, за да се провеждат атлетически състезания на закрито и България дори е кандидат за европейско първенство в зала през 2029 г.

За волейбол – според експертите на БФВ настилката не позволява провеждане на състезания на европейско и световно ниво. Самата зала не позволява никакви волейболни срещи, защото бетонът не е разпробит, не са монтирани ботушите на волейболните колове.

За лека атлетика – настилката липсва, което означава, че няма писта и не може да се провежда нито тренировки, нито състезания. Оборудването за електронно измерване на резултатите, което само по себе си струваше смущаващо много, е предадено на БФЛА за стопанисване.

За баскетбол – кошовете не отговарят на изискванията дори за мачовете от държавното първенство по баскетбол, което стана ясно още при откриването ѝ. Понастоящем Черноморец (Бургас) играе в старата си зала.

Отделно в одита се казва, че подът на залата е неравен, поради което монтирането на оборудване може да доведе до неговото дефектиране. Затова е необходимо да се предприемат действия за изравняването му.

“Преди това е необходимо строителят да отстрани констатираните недостатъци и да осигури нужната равнинност на пода. Отклоненията в основата биха довели до отклонения във вертикалите и хоризонталите на монтажа, съответно до неспазване на изискванията на производителя на оборудването, както и до неудовлетворяване на нуждите на спорта”, се казва в коментар на изп. директор на стопанисващото държавно дружество “Академика 2011” Петър Петров по констатациите на доклада.

Източник: “Сега”

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране