14.01.2024 | 12:01
Полицаи или мутри са ченгетата в Стара Загора
Асен Йорданов бил силният човек в областната дирекция, а Лазар Христов е безгласна буква

Заслужилият треньор по борба Пламен Пенев, бе застигнат от нелепа смърт в навечерието на 2024 г. след гонка по улиците на Стара Загора. Макар МВР да се опита да обясни случая като обикновен пътнотранспортен инцидент, и за обикновения гражданин е извън съмнение, че правната квалификация е доста по-различна. Изтеклите в медийното пространство видеоклипове, макар и с недобро качество, ясно показват, че Пламен Пенев е бил убит чрез душене и побой от побеснелите ченгета.

Всички патрулиращи полицаи, както и всички водачи въобще задължително преминават през курс. Повече от възмутителен е начинът, по който единият от униформените с тяло на морж скача, опитвайки се да изкърти с ритници пасажерската врата на автомобила на жертвата Пенев.

От другата страна пък неговите колеги вадят пострадалия от ПТП треньор по борба като чувал с картофи – дърпайки го през прозореца като обезумели.

На фона на това документирано дивашко поведение на подчинените му новоназначеният ръководител на ОДМВР – Стара Загора, Лазар Христов мълчи подозрително. Неясно по какви професионални критерии този възпитаник на Академията на МВР от обикновен оперативен работник в ГДБОП бива назначен на толкова висок пост, пише Уикенд. Извън съмнение е, че му липсва потенциал да ръководи толкова голяма и натоварена дирекция – това се видя още от случая „Дебора“. Кошмарът с нарязаната с макетно ножче сервитьорка е още един пример за липсата на професионализъм от страна на ОДМВР – Стара Загора, и нейното висше ръководство.

След срама от пускането на касапина Георги Георгиев без мярка за неотклонение, комисар Христов и неговият сив кардинал в дирекцията – Асен Йорданов, решават да „наредят“ охранителя побойник. Правейки уговорка с неговия адвокат биячът да се яви доброволно в дирекцията, по заръка на Йорданов на входа на града е сложен пост, който арестува Георгиев. В медиите се пуска „дийп фейк“, че Георгиев е задържан като беглец, което се оказа лъжа.

Полицаи в Стара Загора, пожелали анонимност споделят, че именно Асен Йорданов е силният човек в областната дирекция, а Христов е безгласна буква.

Също като шефа си, Асен Йорданов е бивш кадър на ГДБОП. Ченгето обаче има лоша слава в града като човек, заиграващ се с нечисти схеми. Преди години Асен Йорданов бе заснет как заедно със сина си бият беззащитен човек в популярната в града дискотека „ЕГО“, след което биват позорно изхвърлени от охраната на заведението.

Злопаметният Йорданов не чака много, за да отмъсти на охранителите. С наркомани-кошаревци предвождани от доносника Иван Танев – Принцесата, Асен Йорданов и дясната му ръка Иван Домусчиев, скалъпват обвинение срещу двама братя – шефове на охранителната фирма и неговите подчинени.

Всички обвиняеми лежат с месеци в ареста, докато делото влезе в съда. Там обаче истината излиза наяве – всички наркозависими свидетели се отричат от показанията си по делото и познанството си с шефовете на охранителната фирма и техните подчинени. До един свидетелите заявяват, че са били зверски бити от Йорданов и подчинените му. Двама дори дават точно описание на най-дейните биячи с пагони. Местната прокуратура в лицето на районния прокурор Косева обаче отказва да образува дело и преписка с №7735/2022 г. отива в коша за боклук.

Бивш служител на МВР – Стара Загора признава, че е напуснал служба след близо 20 години стаж именно заради повишаването на Асен Йорданов. По думите му по времето на Йорданов изпълнението на поръчки и рекетирането е достигнало нечувани върхове.

По негова заръка подчинените му пускат чадър над бивши колеги, които търгуват с трева и тютюн и мачкат всеки, който дръзне да им се опълчи. Нарочените от Асен Йорданов за врагове били държани в ареста с месеци, докато не клекнат да сключат споразумение. Прокуратурата била активен участник в дерибейства, като обвинители като Косева прикривали всякакви правонарушения в услуга на полицаите. Това, да бъде убит човек, било единствено въпрос на време, както се случи на 30 декември със смъртта на Пламен Пенев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране